Meningen verdeeld.
Inmiddels zijn er al vele onderzoeken gedaan naar het wel of niet gebruiken van flexwerk plekken. De meningen zijn erover verdeeld, waar de één het een geweldige opzet vindt (vaak de werkgever), vindt de ander het maar helemaal niets (en dat is dan weer vaak de werknemer).
Wat zijn dan de voor- en nadelen?
De voordelen zijn zoals gezegd meestal ten gunste van de werkgever. Dit is dan weer onder te verdelen in een thuiswerkplek en flexwerkplek op kantoor.
Wat betreft het thuiswerken kun je denken aan een hogere productiviteit, efficiënter werken, thuiswerkers melden zich minder snel ziek en het is goed voor het milieu aangezien de werknemer niet hoeft te reizen.
Flexwerkplekken op kantoor betekent o.a. een kostenbesparing op kantoorruimte per werknemer, besparing op reiskostenvergoedingen en een optimalisatie van het gebruik van het gebouw.
Natuurlijk zijn er ook nadelen voor de werkgever. Denk daarbij aan het niet kunnen controleren van de werkzaamheden, investeren in werkplekken die instelbaar zijn per persoon en hoeveel werkplekken moet je realiseren?
En de werknemer dan? Die moet er toch werken.
Inderdaad is het voor de werknemer belangrijk dat hij of zij in een prettige werkomgeving kan werken.
De meeste nadelen die een werknemer ervaart op een flexwerkplek op kantoor zijn bijvoorbeeld een gebrek aan privacy, kille werkplek, de vraag of er wel een plek vrij is, meer ziekte meldingen, concentratieverlies, minder persoonlijke gesprekken (men stapt eerder over op mailverkeer), geen ‘eigen plek’ gevoel.
Natuurlijk zijn er ook hier weer voordelen. Thuiswerken is voor een groot aantal mensen een prettige bijkomstigheid. Men kan werk en privé beter regelen, je kan je eigen tijd indelen. De werkplek is dan ingericht naar persoonlijke wensen. Er hoeft niet gereisd te worden, dus files zijn ook geschiedenis.
Ben ik wel overal bereikbaar?
Qua bereikbaarheid hoeft er in ieder geval geen belemmering te zijn. Met de huidige telefonie techniek kun je vanaf iedere werkplek bellen en gebeld worden met je eigen (zakelijke) telefoonnummer. Je meldt je aan op het VoIP-toestel met je eigen inloggegevens en je kunt aan de slag. Waar je ook bent, je bent altijd te bereiken!
Wat is dan handig?
Wel of geen flexwerkplekken is sterk afhankelijk van het soort werk dat je doet, waar de flexplek zich bevindt en of de werknemer zich er prettig voelt.
Men is er over het algemeen nog niet over uit.
Mocht je (gaan) werken op een flexplek en je wilt altijd bereikbaar zijn, dan kunnen wij van Eylo je helpen aan het perfecte telefonieplaatje. Neem gerust eens contact met ons op zodat we samen jouw plek ook echt ‘jouw’ plek kunnen maken.